Zakmes slijpen: dat kan je zelf!

Zakmes slijpen: dat kan je zelf!
2020-02-12 10:00:00 Er zijn geen reacties

Is je zakmes niet meer scherp genoeg en overweeg je om je mes te laten slijpen? Lees dan snel verder want een zakmes slijpen kan je zelf! Een zakmes slijpen is namelijk helemaal niet moeilijk en kost weinig tijd. Doordat je je mes zelf slijpt ben je veel goedkoper uit dan wanneer je je mes wegbrengt om te laten slijpen en het resultaat is vaak net zo scherp. Last but not least: zelf je mes (leren) slijpen is ook superleuk!

Hoe moet ik mijn zakmes slijpen?

Als je aan de slag gaat met het slijpen van je zakmes kun je gebruik maken van verschillende methodes en verschillende hulpmiddelen. Het is belangrijk dat je je mes af en toe slijpt. Zo blijft je mes goed scherp en is het minder werk als je het goed bijhoudt.

1. Snel en makkelijk

De eerste optie om je mes te slijpen is door gebruik te maken van een messenslijper. Een messenslijper is een handig apparaatje en vaak supervoordelig. Door je mes door de messenslijper te halen heb je binnen een minuut weer een scherper zakmes. Messenslijpers zijn klein en daardoor makkelijk mee te nemen op kamp of op vakantie, handig want zo blijft je zakmes of outdoormes altijd scherp. Heb je een duur zakmes? Dan is het voor het behoud van je mes op langere termijn beter om voor optie twee te gaan.

2. Nauwkeurig en superscherp

Als je iets meer tijd hebt en het leuk vindt om te leren hoe je je zakmes zo perfect mogelijk slijpt, dan kun je aan de slag met een keramische slijpstaaf en een wetsteen. Door met deze slijpstenen te werken bereik je een superscherp resultaat.

De slijpstenen bij ScoutShop zijn geschikt voor het slijpen van zakmessen en outdoormessen. Hoe botter je mes, hoe lager de korrelgrootte van de slijpsteen moet zijn. Een lage korrelgrootte betekent dat de korrels op de slijpsteen grof zijn. Wil je je zakmes alleen wat bijslijpen? Dan kun je je mes slijpen met een hoge korrelgrootte (fijne korrel). Veel wetstenen (ook wel waterstenen) hebben een grove en een fijne zijde. Bij een bot mes begin je met een grove korrel, vervolgens neem je een steeds fijnere korrel om je mes aan te scherpen. Voor het dagelijks onderhoud hoef je niet aan de gang met een slijpsteen. Dan volstaat het scherp houden van het mes met bijvoorbeeld een aanzetstaal.

Je slijpmateriaal onderhouden

Maak je slijpmateriaal na gebruik goed schoon en berg het zorgvuldig op. Dan heb je jarenlang plezier van je materialen en heb je keer op keer een scherp mes op zak!