Buitenkoken: Vegetarische Boeuf Bourguignon in de Dutch Oven

Buitenkoken: Vegetarische Boeuf Bourguignon in de Dutch Oven
2023-01-04 12:35:00 Er zijn geen reacties

Sans Boeuf Bourguignon in de Dutch Oven

Als de temperaturen weer gaan dalen gaan mijn smaakpapillen weer verlangen naar heerlijke stoofpotjes. Ik doe dat met een Petromax Dutch Oven in mijn kamado barbecue. Maar dat kan natuurlijk ook boven het kampvuur of met behulp van de Petromax Atago

Vandaag ga ik, de Grillmeester, voor de Boeuf Bourguignon, maar dan zonder de Boeuf, dus Sans Boeuf Bourguignon gaat het worden.

Met een vegetarische dochter vind ik het leuk om te kijken of dit soort stoofpotjes ook zonder vlees een feestje kunnen worden. In plaats van het rundvlees gebruik ik een mix van paddestoelen. Ik heb een selectie gekozen die ik lekker vind, maar als je andere kiest komt het ook vast goed.

Wat heb je nodig (voor 5 personen)?

Voor de saus

250 gram wortels

250 gram sjalotjes

50 gram boter

1 eetlepel olijfolie

2 blaadjes laurier

4 takjes tijm

15 gram bloem

350 ml rode wijn (fruitig)

400 ml water

2 teentjes knoflook

70 gram tomaten pure

Peper en zout

 

Voor de paddenstoelen

250 gram champignons

150 gram oesterzwammen

150 gram shiitakes

1 teentje knoflook

½ theelepel oregano

½ theelepel tijm

½ theelepel gerookte paprika

1 theelepel olijfolie

1 eetlepel soya saus

15 gram bloem

Hoe dan?

Ik doe het zoals gezegd in mijn kamado. Deze richt je direct in en probeer een temperatuur van rond de 200 graden Celsius te behouden. Kook je zonder Kamado maar rechtstreeks met briketten dan volstaat 180 graden, leg hiervoor de buitenrand van je deksel vol met Cabix+ briketten en 3 of 4 blokjes onder je Dutch Oven. De Dutch Oven laat je lekker mee verwarmen.

Schil en snijd ondertussen de wortels in grote rondjes en hak de sjalotten grof.

Maak nu ook de champignons schoon. De oesterzwammen scheur je in reepjes, de shiitakes en de champignons snijd je in mooie stukken. Niet te klein, niet te groot, een beetje op gevoel. Het mag best een beetje rommelig. Andere groottes zorgt voor een prettig mondgevoel.

Smelt de boter in de Dutch Oven. Doe de eetlepel olijfolie er ook bij, zo kan het nog heter worden zonder te verbranden. Ontzuur hierin al roerend de tomatenpuree. Dit kan best snel gaan, dus blijf er wel bij.

Bak nu de wortelen, uien, knoflook, laurier en tijm ongeveer tien minuten, terwijl je af en toe roert.

Doe de champignons in een kom en voeg de kruiden, olie en sojasaus toe. Mengen het goed door elkaar en voeg dan de bloem toe en meng opnieuw. De champignons stort ik in mijn lekbak in wat bakpapier. Dit kan natuurlijk ook in het deksel van de Dutch Oven (als je de ruimte hebt) of een skillet. De lekbak plaats ik op een verhoger. Zo’n verhoger is ideaal als je kamado eigenlijk nog niet groot genoeg is. Bak ze zo’n 30 minuten. 

Check ondertussen of de wortels zacht zijn. Als dat zo is voeg je de bloem toe en meng je goed. Voeg de wijn en het water toe en roer goed tot de saus begint te borrelen. Als de champignons gaar zijn, voeg je ze toe aan de saus en schep je het goed door elkaar. 

Maak het vuur kleiner en doe het deksel op de Dutch Oven. Laat ongeveer dertig minuten koken, af en toe roeren. De saus dikt in en wordt per minuut smakelijker. 

Disclaimer: Als je buren die geur ruiken is de kans dat ze mee willen eten groot. Dus wees gewaarschuwd.

Eetsmakelijk!

Over de GrillMeester:

Matthijs Clasener staat door de weeks voor de klas. In het weekend is hij vaak te vinden bij zijn barbecue wat hij graag laat zien op zijn instagram pagina genaamd GrillMeester. Hij werkt regelmatig met de gietijzeren artikelen van Petromax die je natuurlijk kan aanschaffen bij de ScoutShop.

Grillmeester