Dutch Oven kopen?

Dutch Oven kopen?
2019-01-30 00:00:00

Een Dutch Oven is een speciale gietijzeren pan die gemaakt is om op of boven het kampvuur te koken. De must have voor outdoorkoken dus! In een Dutch Oven maak je vrijwel alle gerechten klaar die je maar kunt bedenken. En dat kan zo primitief als je maar wilt! De keuze in Dutch Ovens is groot. In deze blog daarom de belangrijkste tips om een keuze te maken.

Waar let je op bij het kopen van een Dutch Oven?

Het belangrijkste is dat je kiest voor kwaliteit. Goedkopere Dutch ovens kunnen minder goed tegen de hogere temperaturen van het vuur of zijn kwetsbaar, waardoor het gietijzer snel breekt. De Dutch Ovens van Petromax of Valhal zijn van prima kwaliteit en staan garant voor jarenlang plezier met buiten koken.

Wat je in je Dutch Oven pan gaat maken speelt een rol, maar is niet het allerbelangrijkst: je kunt in deze pannen namelijk vrijwel alles klaar maken wat je maar wilt! Er wordt bij Dutch Ovens veel gebruik gemaakt van de term QT; ‘quart of a gallon’. Dit zegt iets over de inhoudsmaat van de pan. 1 QT is ongeveer 950 mililiter. Een pan van 6 QT is geschikt voor het klaar maken van een eenpansgerecht voor een gezin van vier personen. Kook je voor grotere groepen, dan kun je een stapje groter gaan en kiezen voor bijvoorbeeld 9 QT. Natuurlijk zijn er grotere Dutch Ovens beschikbaar, maar deze zijn veel minder handzaam. Kleinere Dutch Ovens zijn prima geschikt om nagerechten in te maken of een broodje in te bakken.

Wil je de Dutch Ovens stapelen? Zorg er dan voor dat de pan die je kiest, pootjes heeft. Je kunt er hierdoor ook makkelijker kooltjes onder leggen. Maak je alleen gebruik van een driepoot waarbij je de Dutch Oven boven het vuur hangt, of maak je gebruik van een barbecuerooster? Dan zijn pootjes niet per se noodzakelijk. Een opstaande rand is wel een vereiste om de kooltjes goed te laten liggen.

Dutch Oven schoonmaken

Koken met Dutch Ovens betekent ook koken met aandacht. Kijk regelmatig in de pan, speel met de juiste hoeveelheden kooltjes of warmte van het vuur. Goede, vuurvaste handschoenen en een deksellifter zijn onmisbaar. Klaar met koken? Maak je pan goed schoon met water (zonder zeep) en eventueel een beetje olie. Daarna berg je je pan op in een mooie tas of kist.